Geschiedenis

Geschiedenis

Nieuw hotel Britannia

Grand Hôtel des Bains
Oude tijden herleven aan de boulevard in Vlissingen. Op de locatie van het voormalig badhotel Britannia; een van de meest tot de verbeelding sprekende badhotels van Nederland, is een nieuw hotel Britannia in ontwikkeling. Lees hier over de historie van het bijzondere badhotel.
Het eerste Britannia beter bekend als Grand Hôtel des Bains werd gebouwd in 1885 en werd ontworpen door architect J.J. Notenboom. Initiatiefnemer tot de bouw van het Grand Hôtel des Bains was de toenmalige burgemeester van Vlissingen Arie Smit. Smit was industrieel die in 1875 scheepswerf De Schelde oprichtte. Smit had een heldere visie op de stad en wilde Vlissingen profileren als een internationaal bekende badplaats.
Het hotel opende in 1886 haar deuren. Het bij de opening al monumentaal genoemde Grand Hôtel des Bains herbergde 56 kamers, 4 kleine salons, een concertzaal, een eetzaal, een restaurant, een grote ‘hall’, een keuken, en een overdekte galerij. Buiten werd een groot terras aangelegd, waar later ook de muziektent kwam te staan.

 

Grand Hotel Britannia
Begin jaren ’20 werd het hotel geëxploiteerd door de Stoomvaart Maatschappij Zeeland die zich meer op Engelse toeristen was gaan richten. Volledig gericht op deze nieuwe doelgroep vond er, onder leiding van architect Notenboom, een grootscheepse verbouwing en uitbreiding van het hotel plaats en werd de naam van het hotel veranderd in Grand Hotel Britannia. Met een extra verdieping, een galerij aan de voorzijde, een lift, meer sanitaire voorzieningen, een donkere kamer waar hotelgasten hun filmpjes konden ontwikkelen, vernieuwde eetzalen en de concertzaal met zijn beroemde verende dansvloer. De capaciteit van het hotel werd met de uitbreiding opgeschroefd tot 220 bedden.

 

Sluiting en feestelijk heropening
De Stoomvaart Maatschappij Zeeland besloot in 1938 het hotel af te stoten en zocht naar een koper voor het hotel. Omdat er geen nieuwe koper zich meldde sloot na de zomer van 1939 het hotel de deuren. De gemeente Vlissingen voorkwam dat het hotel definitief gesloten bleef, richtte de N.V. Britannia op en vond een uitbater, de heer J.P. Tolhuizen voormalig directeur van hotel “de Hooge Vuursche”. Op 8 mei 1940 vond de feestelijke heropening van Grand hotel Britannia plaats.

 

Bouw nieuw luxueus hotel
Na tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig te zijn verwoest, werden er begin jaren vijftig weer concrete plannen gemaakt om een nieuw luxueus hotel te bouwen op de plek van het oude Britannia. De Koninklijke Maatschappij de Schelde, de grootste werkgever in de stad, had een stijlvolle gelegenheid nodig waar (internationale) gasten konden worden ontvangen. De in 1939 opgerichte N.V. Britannia bestond nog steeds en gaf in 1954 opdracht aan architect Boks uit Rotterdam om een ontwerp te maken voor een nieuw hotel Britannia. Spoedig werd begonnen met de bouw van een nieuw café-restaurant met feest- en congreszalen en een dienstwoning. Typerend aan de werkwijze van Boks was dat hij kunstenaars inschakelde bij het realiseren van zijn ontwerpen. Zo benaderde hij voor Hotel Britannia beeldhouwer en schilder Louis van Roode die de karakteristieke mozaïeken voor het hotel ontwierp. Dit eerste deel werd geopend op 2 april 1955.
De hoogbouw met daarin de hotelkamers is ontwerpen door Bram Middelkoop, een kantoorgenoot van Boks. Het hotelgedeelte werd eind juni 1960 in gebruik genomen en bestond uit 35 tweepersoonskamers. Alle kamers hadden uitzicht op zee, waren voorzien van een radio en een telefoon en bereikbaar via twee liften. Een deel van de kamers was tevens voorzien van een eigen loggia.

 

Nieuwbouw
In 1992 sloot de toenmalige eigenaar van hotel Britannia de deuren van het hotel en werd het interieur ontmanteld met de bedoeling het hotel af te breken en er nieuwbouw voor in de plaats te bouwen. Inmiddels zijn wij ruim 20 jaar verder en liggen er concrete plannen voor de ontwikkeling van een nieuw Grand Hotel.

 

Collage history nieuw zwart