Zeeland

Zeeland

Leven en ondernemen

Zee land
De naam van deze prachtige provincie zegt genoeg. Een kustlijn van maar liefst 650 km; langgerekt met eilanden, zeearmen en zandplaten. Dat is 10 keer die van België. Iedere Zeeuw is binnen maximaal 15 minuten direct aan zee. Hoe bijzonder is dat…de Zeeuwse eilanden middenin het water;  waar de golven, getijden en weersomstandigheden symbool staan voor de dynamiek van het leven. Geen enkele plek in Europa herbergt zo’n bijzonder samenspel tussen water en land. Ondernemers en inwoners maken dan ook gretig gebruik van deze bijzondere omgeving.

 

De ligging van Zeeland in Europa is zeer strategisch. Er is ruimte om te ondernemen, ruimte om te leven. De economie is sterk, de arbeidsmoraal hoog. Er is een en al bedrijvigheid!

 

Toerisme
De kwaliteiten van het Zeeuwse leven: de vrijheid en het kustgevoel, de helende werking van het zeewater en de zuiverende zeelucht, aantrekkingskracht voor (sportieve) buitenactiviteiten hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen in binnen- en buitenland. Vlissingen is een prachtig voorbeeld van een badplaats van weleer, die nog steeds enorm in trek is en blijft bij (bad)gasten.

 

Het zijn echter nog steeds de gelijke kwaliteiten waarom gasten zich in Vlissingen en Zeeland zo goed voelen:

  • Rust & ruimte
  • Frisse lucht
  • Duinen & water
  • Zeeuwse zilte zaligheden: de delicatessen uit zee
  • Rijke handelshistorie met vele monumentale getuigen
  • Sportieve mogelijkheden
  • Authenticiteit van de omgeving

 

Ondernemen
Economisch gezien biedt de ligging in zee veel kansen. Veel bedrijven danken hun oorsprong en voorsprong aan die ligging in zee.

 

De zee heeft een grote hoeveelheid culinaire lekkernijen te bieden. Vis, schaal- en schelpdieren waarvan de Zeeuwse mosselen het meest bekend zijn. Ondernemers met een pioniersgeest hebben in de afgelopen decennia bijzondere zee- en streekproducten op de markt gebracht. Het mosselkantoor in Yerseke is uniek in de wereld. Daarnaast vind je aan de Zeeuwse kust veel oesters, kokkels en venusschelpen die op vele verschillende manieren geserveerd kunnen worden. In het zilte gebied er omheen de teelt van de smakelijke zeekraal en lamsoor; heerlijk in combinatie met een visgerecht. Goede Zeeuwse Michelinsterren restaurants maken gretig gebruik van deze natuurlijke voedingsbronnen en danken hun culinair succes aan de streekgebonden ingrediënten.

 

De Zeeuwse havens Vlissingen en Terneuzen vormen samen de derde haven van Nederland en één van de snelst groeiende havens in Europa. De ligging aan open zee, een diepgang van 16,5 meter en filevrije achterlandverbindingen plus gespecialiseerde terminals bieden alle grote voordelen. Er is een 250 tal bedrijven actief op het gebied van industrie, overslag, expeditie en transport.

 

Inspiratiebron en decor
De zee evenals de ligging van Zeeland in zee is niet alleen een een inspiratiebron voor kunstenaars, schrijvers, architecten en wetenschappers. Eveneens ziet men Zeeland als een prachtig decor voor films, fotoshoots en evenementen. Eén en ander levert bijzondere plaatjes op. Zoals in 2015 de wielrenners van de Tour de France die over de Deltawerken razen en finishen op Neeltje Jans in Kamperland. Óf de duizenden bezoekers aan het muziekfestival Concert at Sea waarvan het podium gesitueerd is op een landtong van de Brouwersdam.